Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η συνέντευξη του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου στο agioritikovima.gr

Εδώ και τώρα "χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους" διαμηνύει ο  Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, σε συνέντευξή του στον κ. Γιώργο Θεοχάρη.
 Επίσης συζητά τις τοποθετήσεις του για την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας και απαντά σε όσους τάσσονται υπέρ των άμισθων κληρικών .


Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Ιεράρχη

 -Ο διαχωρισμός Κράτους–Εκκλησίας θα έλυνε χρονίζοντα προβλήματα μεταξύ των δύο θεσμών ή θα δημιουργούσε περισσότερα;

Κατ' αρχάς εγώ δεν γνωρίζω τί ακριβώς σημαίνει χωρισμός Εκκλησίας και κράτους. Διότι νομίζω ότι στην ουσία υφίσταται. Το μόνο που μένει είναι η εξάρτηση της Εκκλησίας από το κράτος. Όχι το αντίστροφο. Αντιλαμβάνεστε ότι αν είναι έτσι, τότε μόνον όφελος θα προκύψει για την Εκκλησία, αν αυτή αποδεσμευτεί. Ποιός ο λόγος να δεσμεύεται από ένα σύστημα που θέλει να είναι άθεο, άχρωμο πνευματικά; Η σχέση θα βοηθούσε πολύ την κοινωνία μας, αν το κράτος ήθελε να μπολιαστεί με αρχές πίστης και πνεύματος. Διαφορετικά εκκοσμικεύεται η Εκκλησία. Και αυτό είναι κακό και για την ίδια και για την κοινωνία και τον λαό. Εδώ και τώρα χωρισμός.


-Αυτό όμως δεν θα σήμαινε και διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών;

Ασφαλώς όχι. Διότι στην Ελλάδα το κράτος δεν πληρώνει τους ιερείς για τη εργασία τους, αλλά ξοφλάει τα χρέη του για την τεράστια περιουσία που πήρε από την Εκκλησία. Αν πάλι επιθυμούσαν οι αρμόδιοι, θα μπορούσαν να διακόψουν τη μισθοδοσία, αλλά θα έπρεπε να επιστρέψουν και την περιουσία. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι παράλογο ούτε άδικο ούτε πάλι ότι δεν θα το δεχόταν η Εκκλησία. Αντιλαμβάνεστε βέβαια τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να αποδίδει το κράτος τη συμφωνηθείσα οφειλή του στην Εκκλησία, να της επιτραπεί να αξιοποιήσει όπως αυτή δικαιούται και κρίνει την εναπομείνασα περιουσία της και να αναλάβει η ίδια να συντηρεί τους κληρικούς της και να αγκαλιάζει με τις δικές της δυνάμεις τον λαό της. Ποιό είναι το πρόβλημα;

-Υπάρχουν και φωνές που λένε ότι πρέπει να υπάρχουν και άμισθοι κληρικοί. Τι λέτε;
Αυτές οι φωνές προέρχονται όχι από αυτούς που θέλουν τους κληρικούς πρότυπα αλλά από αυτούς που δεν θέλουν να υπάρχουν καθόλου κληρικοί και Εκκλησία. Δηλαδή πώς θα συντηρηθούνε οι άνθρωποι; Είναι τόσο κακό να πρέπει να ζήσουν, να φάνε ένα πιάτο φαγητό; Ή μήπως θα πρέπει και αυτοί να σιτίζονται στα συσσίτια. Δεν κατανοώ γιατί και πώς αυτά τα ερωτήματα μας έχουν κάπως επιβληθεί.

-Σύμφωνοι. Απλά ρώτησα επειδή όπως κι εσείς θα συμφωνείτε τίθενται σε καθημερινή βάση. Τώρα όμως τί θα γίνει που το κράτος για κάθε πέντε ιερείς που συνταξιοδοτούνται   διορίζει μόνον έναν;

Το κράτος μπορεί να κάνει και χειρότερα. Αν δεν υπάρχει ηθική, λογική, δικαιοσύνη, σεβασμός, τότε δεν ξέρουμε τι θα δουν τα μάτια μας. Η παραφροσύνη, η ασέβεια και η αυτοκαταστροφικότητα δεν έχουν όρια. Είδατε τι κακό πράγμα που είναι να εξαρτάται η Εκκλησία από το χωρίς Θεό και πνευματικές ευαισθησίες σύγχρονο κράτος; Αυτό συμβαίνει γιατί το κράτος αντί να θεωρεί τους κληρικούς λειτουργούς του Θεού, τους βλέπει σαν υπαλλήλους του. Θα μπορούσε να μειώσει στο 20% τη δόση της οφειλής του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Γιατί μπορεί να το κάνει με την Εκκλησία; Απλούστατα γιατί θεωρεί ότι έχει δικαιώματα απέναντι στην Εκκλησία και όχι οφειλή. Πήρε το 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας αφαίρεσε και το 100% της εκκλησιαστικής αξιοπρέπειας και τώρα το κοσμικό σύστημα θέλει να προσυπογράψει το τέλος της. Ο χωρισμός είναι λυτρωτικός για την Εκκλησία, αλλά δεν συμφέρει το σημερινό κράτος. Μια Εκκλησία απελευθερωμένη από τα κοσμικά βαρίδια είναι δυνατή πνευματικά, δυνατή, κοινωνικά, δυνατή και οικονομικά. Που να την αντέξει το κοσμικό σύστημα;

-Να κάνω μια άλλη ερώτηση. Η Εκκλησιαστική περιουσία γιατί δεν αξιοποιείται; Τι φταίει και εκατοντάδες ακίνητα μένουν ανεκμετάλλευτα;

Το ερώτημα αυτό πρέπει να το απευθύνετε στους πολιτικούς φορείς, όχι στην Εκκλησία. Το φοβερό είναι ότι όχι μόνον δεν αξιοποιείται αλλά ό,τι έμεινε τελικά και δεσμεύεται και φορολογείται. Φορολόγηση της Εκκλησίας σημαίνει περαιτέρω φορολόγηση του λαού. Διότι αυτό που δίδεται στο κράτος ως φόρος δεν πηγαίνει πλέον στον λαό. Φορολόγηση της Εκκλησίας σημαίνει εμπιστοσύνη σε αυτούς που έφτασαν σε αυτό το επαίσχυντο σημείο την πατρίδα μας. Οι ίδιοι που μας κατέστρεψαν οι ίδιοι και θα τα διαχειριστούν. Αντί να φάνε οι πεινασμένοι, στην καλύτερη περίπτωση θα τα φάνε οι Διεθνείς Τράπεζες. Είναι να τρελαίνεσαι. Δεν έχει εξήγηση ούτε λογική το πράγμα. Καμία. Και το φοβερό είναι ότι ο λαός δεν το κατανοεί.
Η ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΟΦΟΥΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΄΄ΓΑΛΙΛΑΙΑ΄΄ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΕΡΩΤΙΚΗΣ
 -Θα θέλατε στο σημείο αυτό να μας πείτε και λίγα λόγια για το κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής που εδώ και επτά χρόνια ποιμαίνετε;Καλύτερα όχι. Δεν υπάρχει λόγος. Προτιμώ να μην πω τίποτα. Και διότι δεν κάνουμε και μεγάλα πράγματα, αλλά και τα λίγα που κάνει η δεξιά μας δεν υπάρχει λόγος να τα γνωρίζει η αριστερά της εκκλησιαστικής δημοσιογραφίας.

-Ήδη όμως είναι γνωστό ότι από πέρσι λειτουργείτε στα Σπάτα μια πρότυπη αλλά πρώτη στην Ελλάδα Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας με το όνομα «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».
Πράγματι, λειτουργεί πιλοτικά υπό την ευθύνη της Μητροπόλεώς μας από τον Μάρτιο του 2010 αυτή η Μονάδα, που σκοπό της έχει να αγκαλιάσει ασθενείς, κυρίως καρκινοπαθείς σε προχωρημένο στάδιο, όταν πλέον το Νοσοκομείο δεν μπορεί πολλά να προσφέρει. Η προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «ο Άγιος Σάββας» για ασθενείς της περιοχής των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, εντελώς δωρεάν, προς το παρόν στη βάση της Κατ' Οίκον Φροντίδας και από 1ης Ιουλίου θα λειτουργήσει και Κέντρο Ημέρας. Ίσως σε άλλη ευκαιρία να πούμε περισσότερα.


http://www.agioritikovima.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=2353:mesogaias-nikolaos&catid=99:news&Itemid=369




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου