Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Έγινε μετακομιδή του λειψάνου της Αγίας Θεοδώρας Βασιλίσσης Άρτης στην πόλη των Σερβίων


Με θρησκευτική ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια η πόλη των Σερβίων υποδέχτηκε το απόγευμα του Σαββάτου 25 Ιουνίου 2011 το ιερό λείψανο της Αγίας Θεοδώρας Βασιλίσσης Άρτης της εκ Σερβίων. Πλήθος κλήρου και λαού με προεξάρχοντες τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο και τον Δήμαρχο Σερβίων – Βελβεντού κ. Βασίλη Κωνσταντόπουλο υποδέχθηκαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Κυριακής το ιερό λείψανο που δωρήθηκε από την Μητρόπολη Άρτης.

Το ιερό λείψανο συνόδευε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης κ. Ιγνάτιο και τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Ιωάννη Παπαλέξη ενώ στην τελετή συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος. 

Με την τοποθέτηση της ειδικής λειψανοθήκης εντός του Ιερού Ναού της Αγ. Κυριακής ξεκίνησε ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός ενώ εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο.


Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και του Μητροπολίτη Άρτης κ. Ιγνάτιου με τον τελευταίο να αναφέρεται εκτενώς στην ζωή και την δράση της Αγίας Θεοδώρας Βασιλίσσης Άρτης η οποία γεννήθηκε το 1210 στα Σέρβια.

Αναφορά στις σχέσεις των δύο κοινωνιών, Σερβίων και Άρτας, έκανε και ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού κατά το δείπνο που παρέθεσε το βράδυ του Σαββάτου στους επίσημους προσκεκλημένους.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος  τόνισε την σημαντικότητα, για την κοινωνία των Σερβίων, της μετακομιδής του ιερού λειψάνου ενώ επεσήμανε τη διάθεση των δύο δημοτικών αρχών Σερβίων – Βελβεντού και Άρτας να προχωρήσουν σε περαιτέρω συνεργασία στους τομείς των πολιτιστικών και εμπορικών συναλλαγών. Επίσης ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται με στόχο «όχι μόνο την διατήρηση την ιστορικής και θρησκευτικής συνέχειας του τόπου αλλά και την αναβάθμισή της» με επίκεντρο τις παρεμβάσεις στην Βυζαντινή Καστροπολιτεία και σε θρησκευτικά μνημεία όπως είναι η Βασιλική των Σερβίων, οι Αγ. Θεόδωροι, ο Άγιος Κωνσταντίνος.

Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Ι. Παπαλέξης στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο Δήμων τους οποίους ενώνει το νήμα της ζωής της εκ Σερβίων βασιλίσσης της Άρτης Αγίας Θεοδώρας. Αναφέρθηκε στη δυνατότητα της σύσφιξης των σχέσεων των δύο Δήμων τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, με πολιτιστικές ανταλλαγές και κοινές δράσεις, με σκοπό την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων των δύο περιοχών. Άλλωστε η ολοκλήρωση του οδικού άξονα της Εγνατίας οδού έχει δώσει νέες εμπορικές και αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή ενώ έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή συνεργασία των δύο Δήμων αφού η απόστασή τους μειώθηκε στο ελάχιστο.

Ο κύριος Δήμαρχος προσκάλεσε τον Δήμαρχο Σερβίων – Βελβεντού κ. Βασίλη Κωνσταντόπουλο να παραστεί στον εορτασμό της πολιούχου Αγίας Θεοδώρας τον Μάρτιο στην Άρτα και πιστοποίησε την βούληση και την θέληση όλων για μια νέα αρχή στην σχέση των δύο Δήμων με στόχο την ισχυροποίηση των δεσμών και την ανάδειξη της κοινής ιστορικής κληρονομιάς που η Αγία Θεοδώρα κληροδότησε στους τόπους μας.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Κυριακής Σερβίων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητου και Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.

Λίγο πριν την αναχώρησή τους, οι τρεις μητροπολίτες και ο Δήμαρχος Άρτας, συνοδευόμενοι από τον κ. Κωνσταντόπουλο επισκέφθηκαν την Βυζαντινή Καστροπολιτεία και την Βασιλική των Σερβίων όπου και ξεναγήθηκαν από την πρόεδρο του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων κα. Χρυσάνθη Καραγιαννίδου.

Στις εκδηλώσεις του διημέρου για την μετακομιδή του ιερού λειψάνου της Αγίας Θεοδώρας Βασιλίσσης Άρτης της εκ Σερβίων έδωσαν το παρόν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος οι βουλευτές Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης, Γιάννης Βλατής και Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Παναγιώτης Αποστολίδης.

Η Αγία θεοδώρα γεννήθηκε το 1210 στα Σέρβια της Κοζάνης. Όταν πέθανε ο πατέρας της μεταξύ του 1224-1230 αναλαμβάνει προσωρινά την προστασία της ο ηγέτης του Δεσποτάτου της Ηπείρου Θεόδωρος Άγγελος Κομνηνός-Δούκας. Μετά την ήττα του από τους Βουλγάρους το 1230 ο Θεόδωρος παραδίδει την εξουσία στον ανιψιό του Μιχαήλ Β’ γιο του Μιχαήλ Α’, ιδρυτή του Δεσποτάτου της Ηπείρου με έδρα την Άρτα. Οι Κομνηνοδούκες έφτασαν στην Ήπειρο από την Κωνσταντινούπολη μετά την πρώτη Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204. Ο Μιχαήλ Β’ γνωρίζει τη νεαρή Θεοδώρα, εντυπωσιάζεται από το κάλλος και το χαρακτήρα της και τη ζητάει σε γάμο. Μετά από λίγο παντρεύονται και τη φέρνει στην Άρτα όπου και την ανεβάζει στο θρόνο του Δεσποτάτου.

Η μνήμη της τιμάται τόσο στα Σέρβια όσο και στην Άρτα της οποίας είναι πολιούχος και προστάτιδα. Το λείψανό της βρίσκεται ακόμα και σήμερα μέσα στο ναό σε μία κόγχη δεξιά του ιερού μέσα σε μία ασημένια λάρνακα, η οποία με μεγαλοπρεπή λιτανεία περιφέρεται στους δρόμους της πόλεως τη μέρα της εορτής της, στις 11 Μαρτίου.

http://www.ipiros.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=8946:2011-06-29-12-44-47&catid=76:kentriki-selida&Itemid=724

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου