Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Δημητριάδος Ιγνάτιος "Ο λαός μας πάσχει από λειτουργική ένδεια"


εκ της Ιεράς Μητροπόλεως 

Με τη συμμετοχή των εικοσιπέντε (25) νεότερων, κατά την χειροτονία, κληρικών, ξεκίνησε στην Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς το Τριήμερο Σεμινάριο Τελετουργικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.  Το Σεμινάριο έρχεται να καλύψει την ανάγκη της συστηματικής επιμόρφωσης σε θέματα λειτουργικής και τελετουργικής για τους νέους κληρικούς, με σκοπό την διαμόρφωση αυθεντικού λειτουργικού ήθους, την αναθέρμανση του ζήλου για τα θέματα της Θείας Λατρείας και την επίτευξη της απαραίτητης λειτουργικής ομοιογένειας.
Την έναρξη του Σεμιναρίου κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του Λειτουργικού βιώματος για τον Κληρικό και σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Το λειτουργικό βίωμα οφείλει να διατρέχει ασταμάτητα την πνευματική μας ζωή. Η Αγία Τράπεζα πρέπει να είναι η αφετηρία όλης της πνευματικής, όσο και κοινωνικής δραστηριότητάς μας, αλλά και η προέκταση συνολικά του βίου μας.
Η Θεία Λειτουργία είναι η δύναμη, το οξυγόνο, ο βασικός λόγος ύπαρξής μας μέσα στον κόσμο. Είναι το σπουδαιότερο έργο το οποίο μπορεί να επιτελέσει ένας άνθρωπος πάνω στη γη, γιατί ξεπερνά τα ανθρώπινα δεδομένα και έχει την αναφορά του στον ουρανό.
Οτιδήποτε άλλο κι αν πράξει ο άνθρωπος, όσο μεγαλεπήβολο και μεγαλειώδες κι αν είναι, μένει και ριζώνει στη γη, προκαλώντας, ίσως, σχόλια και βλέμματα θαυμασμού. Η Θεία Λειτουργία, όμως, μπορεί να τελείται από τα χοϊκά και ευτελή χέρια μας, ενώνει, όμως, τον ουρανό με την γη…»
Σε άλλο σημείο ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η συνεπής λειτουργική ζωή στην ενορία, ως προς την προσέγγιση των ανθρώπων και κυρίως των νέων:
«Αναρωτιόμαστε γιατί ο κόσμος απομακρύνεται από την Εκκλησία, γιατί οι νέοι δεν πλησιάζουν την ενορία, γιατί μάς θεωρούν ξεπερασμένους και περιθωριακούς, περιττούς, ακόμα, στην κοινωνία του 21ου αιώνα; Η απάντηση είναι απλή. Ο λαός μας πάσχει από λειτουργική ένδεια γιατί εμείς δε τον γαλουχήσαμε στην λειτουργική ζωή, δεν τον διδάξαμε, με το προσωπικό μας παράδειγμα, ότι Ορθοδοξία, πίστη, Εκκλησία δεν υφίστανται χωρίς το λειτουργικό βίωμα.
Μετατρέψαμε τους εαυτούς μας σε κοινούς κοινωνικούς εργάτες, σε κοινωνικούς ακτιβιστές, νομίζοντας ότι, με τον τρόπο αυτό, θα εκσυγχρονιστούμε και θα πλησιάσουμε πιο εύκολα τον κόσμο.
Ο λαός μας, όμως, δεν ψάχνει στα πρόσωπά μας τέτοιους ανθρώπους. Σαν κι αυτούς μπορεί να βρει οπουδήποτε. Γιατί να στραφεί στην Εκκλησία; Αναζητεί ανθρώπους φλεγόμενους από την αγάπη του Θεού, πρόσωπα που θα ξεκινούν και θα τελειώνουν την όποια εκκλησιαστική τους δραστηριότητα στην Αγία Τράπεζα, πάνω στην οποία, με Ευχαριστιακό τρόπο, θα εναποθέτουν τις ελπίδες τους για σύνολη την Εκκλησιαστική τους διακονία.
Όπου οι ενορίες λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, διατηρώντας ζωντανή την λειτουργική ζωή, είναι ζωντανές και οι ίδιες και λειτουργούν ως πόλος έλξης για χιλιάδες διψασμένες και πονεμένες ψυχές. Όπου η λειτουργική ζωή περνά σε δεύτερη μοίρα οι ενορίες είναι νεκρές, έχουν μεταβληθεί σε παραρτήματα δημοσίων υπηρεσιών και οι κληρικοί αντιμετωπιζόμαστε ως δημόσιοι υπάλληλοι περιορισμένης ή και περιττής, ευθύνης…»
Έκλεισε δε τον Χαιρετισμό του προτρέποντας τους κληρικούς ως εξής: «Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι είμαστε κληρικοί για να λειτουργούμε και να προσφέρουμε τον Χριστό στο λαό μας, διαφορετικά δεν έχουμε λόγο ύπαρξης…»
Στο Σεμινάριο, το οποίο θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Πέμπτης 16/6, αναπτύσσονται εισηγήσεις σχετικά με την Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου, την Ακολουθία του Όρθρου, την Ακολουθία του Εσπερινού, τις Ακολουθίες του Μικρού Ευχολογίου και τις Ακολουθίες του Καιρού, της ενδύσεως του Ιερέως και της Προσθέσεως.
Εισηγητές είναι οι Αρχιμανδρίτες Αθανάσιος Κολλάς και Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, καθώς και οι Πρωτοπρεσβύτεροι Θεόδωρος Μπατάκας Δημήτριος Κατούνης και Κωνσταντίνος Φλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου