Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Παρατείνεται η έκθεση «Τοιχογραφίες από τη Στενή Ευβοίας: Η επιστροφή»


Παρατείνεται μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου η περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου «Τοιχογραφίες από τη Στενή Ευβοίας: η επιστροφή». Στην έκθεση παρουσιάζονται επτά αξιόλογες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα από τον βυζαντινό ναό της Παλαιοπαναγιάς στη Στενή Ευβοίας, οι οποίες είχαν βιαίως αποσπαστεί από το μνημείο στη δεκαετία του ‘70.
Οι τέσσερις από αυτές εντοπίστηκαν πριν μερικά χρόνια στη Βασιλεία της Ελβετίας και μετά από ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ γύρισαν στην Ελλάδα, στο Βυζαντινό Μουσείο, τον Φεβρουάριο του 2010.

Οι άλλες τρεις, που είχαν βρεθεί θρυμματισμένες στο πάτωμα του ναού μετά τους βανδαλισμούς των αρχαιοκαπήλων το 1975, αποκαταστάθηκαν στα Εργαστήρια Συντήρησης του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, όπου τα σπαράγματα είχαν σταλεί για φύλαξη. Και οι επτά αποσπασμένες από το μνημείο τοιχογραφίες, συντηρημένες και αποκατεστημένες, εκτίθενται από τις 17 Μαΐου στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.

Η έκθεση αναφέρεται επιπλέον στην ταύτιση των τεσσάρων κλεμμένων τοιχογραφιών που εντοπίστηκαν στην Ελβετία, η οποία επετεύχθη χάρη στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του τότε αρχιμανδρίτη και νυν αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερωνύμου Λιάπη, «Mεσαιωνικά Mνημεία Eυβοίας», ο οποίος πρώτος είχε φωτογραφήσει και δημοσιεύσει τον ναό της Παλαιοπαναγιάς το 1971, πριν αυτός μπει στο στόχαστρο των αρχαιοκαπήλων.

Η έκθεση παρέχει ακόμα εκτενείς πληροφορίες για την προστασία και συντήρηση των τοιχογραφιών, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της επιστημονικής τεκμηρίωσης στη διάσωση των πολιτιστικών αγαθών και στην ανασύνθεση της ιστορικής μνήμης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου