Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Τίμιος Σταυρός το λάβαρο της Ορθοδοξίας




Ο Τίμιος Σταυρός για μας τους Ορθοδόξους έχει ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Τον προσφωνούμε και τον επικαλούμαστε ως πρόσωπο. «Σταυρέ του Χριστού, σώσον ημάς τη δυνάμει Σου», τον παρακαλούμε, ενώ επίσης του απευθύνουμε και χαιρετισμούς: «Χαίροις ο του Κυρίου Σταυρός», «Χαίρε, Ξύλον μακάριον» κλπ. Τον θεωρούμε σύμβολο χαράς. Όχι λύπης! Είναι το λάβαρο της ορθοδοξίας.  Δι’ αυτού «των δακρύων εξηφανίσθη κατήφεια, και του θανάτου των παγίδων ερρύσθημεν, και προς άληκτον ευφροσύνην μετήλθομεν»(των δακρύων εξαφανίστηκε η κατσουφιά κι εμείς γλυτώσαμε από τις παγίδες του θανάτου και μεταβήκαμε στην ατέλειωτη ευτυχία). Είναι «της Εκκλησίας ο ωραίος Παράδεισος», το «ξύλο της αφθαρσίας, που άνθησε για μας της αιώνιας ζωής την απόλαυση». Είναι η θύρα του Παραδείσου, ο στηριγμός των πιστών, της Εκκλησίας το περιτείχισμα! Με τη δύναμή του εκδιώκονται οι φάλαγγες των πονηρών δαιμόνων. Με τον Σταυρό εξαφανίσθηκε η κατάρα και καταργήθηκε και καταπόθηκε η δύναμη του θανάτου και υψωθήκαμε απ’ τη γη στα ουράνια, όπως διακηρύσσουν οι γλυκύτατοι ύμνοι μας. Τον θεωρούμε σύμβολο αναστάσεως και αφθαρσίας. Όχι θανάτου! Γι’ αυτό τον τοποθετούμε στους τάφους των κεκοιμημένων μας, σε ένδειξη και βεβαίωση της αναμενόμενης αναστάσεώς τους!


Ο Τίμιος Σταυρός βρέθηκε από την Αγία Ελένη. Σύμφωνα με μια παράδοση ο αυτοκράτωρας Αδριανός, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης, είχε χτίσει τον ναό της Αφροδίτης πάνω από τον τάφο του Ιησού.
Η Αγία Ελένη, γνωρίζοντας την παράδοση αυτή, κατεδάφισε τον ναό και βρήκε από κάτω 3 σταυρούς. Κατάλαβε πως ένας από αυτούς ήταν του σταυρωμένου Χριστού ενώ οι άλλοι δύο ήταν των δύο ληστών, των συσταυρωθέντων με το Χριστό. Για να διαπιστώσει λοιπόν ποιός ήταν ο Σταυρός του Χριστού έκανε το εξής: Τοποθέτησε το σώμα μίας ευσεβέστατης νεκρής γυναίκας διαδοχικά και στους τρεις σταυρούς. Μόλις το νεκρό σώμα της γυναίκας ακούμπησε τον Τίμιο Σταυρό αναστήθηκε. 
Την 14η Σεπτεμβρίου του 326 έγινε η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο εντός του ναού και σε περιφανές μέρος, για να μπορούν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι οι περιχαρείς πιστοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου