Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

H διαφορά Ρωσίας και Ελλάδας σήμερα (του κ. Εμμανουήλ Βολουδάκη )


rosiko-ploio-thessaloniki
Τι διαφορά έχει σήμερα η Ρωσία από την Ελλάδα; Η Ρωσία είναι η πρώτη υπερδύναμη του πλανήτη, ενώ η Ελλάδα μας είναι μια χώρα χωρίς εθνικό γόητρο, καταχρεωμένη, έρμαιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής που την καταρρακώνει μέρα με τη μέρα.
Πως προέκυψε, όμως, μια τέτοια χαοτική διαφορά τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως ο πολιτισμός μας προϋπήρχε των Ρώσων και μάλιστα συντελέσαμε στην ανάπτυξή του δικού τους πολιτισμού; Η απάντηση είναι απλή: Δεν συνετέλεσε η Ελλάδα, αλλά η Ορθόδοξη πίστη που κάποτε ήταν αναπόσπαστο και αδιαίρετο κομμάτι της έννοιας "Ελλάδα". Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ένας απλός γεωγραφικός προσδιορισμός. Η Ορθόδοξη πίστη όριζε την Ελλάδα, ως λογική συνέχεια της βαθιάς θρησκευτικότητας των αρχαίων Ελλήνων.

Όμως από την δολοφονία του Καποδίστρια και μετά, αυτή η πίστη πολεμήθηκε από όλα τα πολιτεύματα και τις κυβερνήσεις που πέρασαν και που στις μέρες μας προσπαθούν να της δώσουν την χαριστική βολή. Προσπάθειες ανέγερσης σε τεμένη, τμήμα ισλαμικών σπουδών στη θεολογική σχολή της Θεσσαλονίκης, διαδικασίες εύκολης ίδρυσης "θρησκειών", νομοθετήματα πάσης φύσεως αντίθετα με την πίστη και τις αρχές μας και κυρίως πολεμική ευθεία και ύπουλη στην Ορθοδοξία. Σε αυτή την πολεμική των πολιτικών συμπράττουν και διαπλέκονται επίσκοποι, κληρικοί, θεολόγοι, θρησκευόμενοι, προτείνοντας και υποστηρίζοντας στο ευρύτερο φάσμα της πολιτικής, ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία και την πίστη των Πατέρων μας. Ταυτόχρονα, αποθαρρύνουν και πολεμούν ανθρώπους που ζουν μέσα στην ζωή της Εκκλησίας και θέλουν να αγωνιστούν και να μεταφέρουν αυτό το πνεύμα και στην πολιτική, όπως έκανε ο Ιωάννης Α. Καποδίστριας.
Οι Ρώσοι, αντίθετα, δεν έχουν κανένα κόμπλεξ κατωτερότητας και έχουν συνειδητοποιήσει πως η μεγάλη τους δύναμη πηγάζει και αντλείται μέσα από την Ορθόδοξη πίστη. Γι' αυτό στέλνουν το στολίδι του ναυτικού τους να παραλάβει την εικόνα του Αγίου Ισαποστόλου Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαντιμίρ, προστάτη του ηγέτη τους, την ίδια ώρα που εμείς αποκαθηλώνουμε όχι μόνο τις εικόνες αλλά κάθε σημάδι της Πίστης μέσα στην καθημερινότητά μας.
Έχουμε αποδεχτεί πλήρως τον δυτικό τρόπο σκέψης, ξεχνώντας πως η Ελλάδα πάντα σκεφτόταν και ζούσε Ανατολικά!
Ο νοών νοείτω ...
Μανώλης Βολουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου