Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Μαρούσι


 

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελείται αυτή την ώρα Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου παρουσία των Αρχών της πόλης και πλήθους πιστών.

Μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτουργούν οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, Σάμου Ευσέβιος, αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, Ζακύνθου Χρυσόστομος, Ιλίου Αθηναγόρας και ο επιχώριος Κηφισίας Κύριλλος.

Συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα οι Επίσκοποι Νύσσης Ελευθέριος και Ναζιανζού Θεοδώριτος.

Στην σημασία του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρθηκε στην προσφώνηση του ο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος σημειώνοντας ότι δεν είναι εξουσιαστικός θεσμός αλλά "εκκλησιαστικός και αιμοβαθύς". Ο κ.Κύριλλος τόνισε ότι η νεοσύστατη Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού καθώς και ο πιστός λαός της αποδίδουν ιδιαίτερο σεβασμό στην πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και προς τον Πατριάρχη του Γένους, στο πρόσωπο του οποίου απεικονίζονται οι μάρτυρες προκάτοχοί του, Οικουμενικοί Πατριάρχες.

Ο Κηφισίας Κύριλλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Πανορθόδοξη ενότητα και ζήτησε την ευλογία του ιδιαιτέρως σήμερα που η Πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθύτατη κρίση. Ευχαριστώντας τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας για την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο έναν σταυρό ευλογίας.

Στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην αιτία της επισκέψεως του στην Αθήνα -με αφορμή την τελετή έναρξης των Special Olympics, και της προσκλήσεως που του απηύθυναν ο Μητροπολίτης Κύριλλος και ο δήμαρχος Αμαρουσίου να επισκεφθεί την πόλη για να ευλογήσει τον πιστό λαό.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι η Εκκλησία κάλεσε τον Μητροπολίτη Κύριλλο να αναλάβει τη διαποίμανση της νεοσύστατης Μητροπόλεως Κηφισίας σε μια δύσκολη στιγμή εμπιστευόμενη τις ικανότητες του. Ευχήθηκε δε να απολαμβάνει πάντοτε της τιμής και της αγάπης του ποιμνίου του, μέρος του οποίου προέρχεται από την Μικρά Ασία.

Ως αντίδωρον προσέφερε στον Μητροπολίτη Κύριλλο ένα Άγιο Δισκοπότηρο.

Στη συνέχεια ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π.Κύριλλος Συκής ανέγνωσε την επίσημη Συνοδική Πράξη Αγιοκατατάξεως του Οσίου Εφραίμ του νέου, τον οποίο - όπως είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος - ο λαός τόσο ευλαβείται και τιμά.
 
http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6094

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου