Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Εκοιμήθη ο Ιερομόναχος Χρυσόστομος Φιρφιρής

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, 20 Ιουλίου 2011,με το νέο ημερολόγιο ξημερώνοντας η Εορτή του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, εκοιμήθη εν Κυρίω, προσβεβλημένος από βαριά ασθένεια, ο Ιερομόναχος Χρυσόστομος Φιρφιρής, Γέροντας του ιστορικού Κουτλουμουσιανού Ιερού Κελλίου Προφήτου Ηλιού που βρίσκεται στις Καρυές του Αγίου Όρους. 
Ο Μακαριστός, γεννημένος στην Καβάλα, ήρθε σε ηλικία μόλις 17 ετών στο ΄Αγιον Όρος και υποτάχθηκε στην πολύ γνωστή Συνοδία του ονομαστού Αγιορείτου ψάλτου Διακόνου Διονυσίου Φιρφιρή. Ο Ιερομόναχος Χρυσόστομος χειροτονήθηκε σε Διάκονο από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο, Σχολάρχη της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης και Πρόεδρο της Πατριαρχικής Εξαρχίας που είχε επισκεφθεί το Άγιον Όρος και Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Δράμας κυρό Διονύσιο ενώ ο Μητροπολίτης Φιλίππων του απένειμε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Μετά από πολυετή μάχη με την επάρατη νόσο και σε ηλικία μόλις 55 ετών, ο π. Χρυσόστομος Φιρφιρής άφησε την τελευταία του πνοή στο κονάκι του Ιερού Κελλίου του, στη Θεσσαλονίκη, περιστοιχούμενος από Αγιορείτες και μη Πατέρες οι οποίοι έσπευσαν να βρεθούν κοντά του. Η σορός του μεταφέρεται αυτές τις ώρες στον λατρευτό του Άθω και η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλεί στον Ναό του Ιερού του Κελλίου όπου και θα γίνει η ταφή.
  Απλός, ταπεινός, συνετός, με γνήσιο καλογερικό, αγιορείτικο φρόνημα, ο Μακαριστός είχε κερδίσει την ανεπιφύλακτη αγάπη των απλών και καθημερινών ανθρώπων αλλά και πολλών συμμοναστών του εξαιτίας της αυθεντικότητας του χαρακτήρα του και της σπάνιας αρχοντιάς του φρονήματός του. 
   
Αιωνία αυτού η μνήμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου