Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Μετάφραση της εισηγήσεως «Εκκλησία και Πολιτική στην Ελλάδα. Ένα θέμα ταμπού» σε ρουμάνικο περιοδικό Θεολογικής Σχολής

ΜΕΤΑΦΡΑΣΘΗΚΕ ΣΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ  Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ
«ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΤΑΜΠΟΥ»

Η εισήγηση του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Βασιλείου Ε. Βολουδάκη, η οποία προσφωνήθηκε από τον ίδιο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την Κυριακή 28 Σεπτεμ­βρίου 2008, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ενοριακή Ευλογία (έτος Ζ΄, Οκτώβριος 2008, αριθ. Φύλλου 76, σσ. 163-193), που είναι μηνιαία έκδοση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Πευκακίων της Αρχιεπισκοπής Α­θηνών.
Αυτή η εισήγηση, που τιτλοφορείται «Εκκλησία και Πολιτική στην Ελλάδα. Ένα θέμα ταμπού», φέρνει στο προσκήνιο, όπως φαίνεται και από τον τίτλο, ένα πολύ σημαντικό θέμα όσον αφορά τη σχέση της Εκ­κλη­σίας με την Πολιτική, ήτοι με το Κράτος και γενικά με την Πολιτεία. Η επικαιρότητα του θέματος και η τεκμηριωμενη παρουσίασή του από τον πολυγραφότατο και λόγιο π. Βασίλειο Βο­λου­δάκη, ο οποίος βιώνει την ησυ­χα­στική Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο στον ελληνόφωνο ορθόδοξο κόσμο, αλλά και στους απανταχού ορθόδοξους αδελφούς, ιδίως σε εκείνους που ζουν στις χώρες όπου μέχρι πρόσφατα κυβερνούσε το αθεϊστικό κομμουνιστικό καθεστώς.
Για ευκολότερη πρόσβαση στα γεγονότα, τις ιδέες και τα βιώματα που ο π. Βασίλειος εκφράζει στην εισήγησή του, θεωρήθηκε ότι θα προσέφερε μεγαλύτερο όφελος το να μεταφραστεί το κείμενο στη ρουμανική γλώσσα. Με τη μετάφραση (Biserica s,i politica i^n Grecia. Un subiect tabu) ασχολήθηκε ο ελληνομαθής Ion Marian Croitoru  (νομό Da^mbovit,a), πλησίον στο Βουκουρέστι.
Μόλις κυκλοφορήθηκε το συγκεκριμενο περιοδικό, η εισήγηση του π. Βα­σι­λείου προκάλεσε έντονες συζητήσεις ως προς το θέμα της σχέσεως μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους, με όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα που προ­κύπτουν από τη συμβίωση των δύο και τα οποία αντιμετωπίζονται σήμερα και από τους Ορθόδοξους Ρουμάνους. Διαμέσου του κειμενου του π. Βασιλείου οι ομόδοξοι Ρουμάνοι ενισχύονται στο πως πρέπει να βιωθεί αυτή η σχέση σύμφωνα με το πνεύμα της Αγίας Γραφής και της Ορ­θό­δοξης Θε­ο­λογίας και αυτό αποτελεί μεγάλη πνευματική ωφέλεια και σημαντική συμ­βολή του π. Βασιλείου όχι μόνο στην Ελληνική, αλλά και στη Ρουμανική κουλ­τούρα και θεολογική Γραμματεία.

                                   Ion Marian Croitoru
 Λέκτωρ στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου    Valahia
                           «ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ» Μάϊος 2011

                                       Αριθμ. Τεύχους 107

http://www.agnikolaos.gr/index.php

Την εισήγηση μπορείτε να την διαβάσετε στη παρακάτω διεύθυνση 
ή να την παρακολουθήσετε 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου